Etters en Letters

Gepubliceerd op 28 augustus 2021 om 19:04

Gegevens boek: 

Titel: Etters en Letters

Auteur: Frederick Deloddere

Illustraties: Esther Platteeuw

Uitgeverij: Clavis

Aantal pagina's: 166

Leeftijd: vanaf 9 jaar

Zaan heeft een bloedhekel aan zijn vreselijke tante Mekel. Het rondbollige onmens spuugt altijd bitse opmerkingen en fluimen in het rond. Gelukkig komt ze maar 1 keer per jaar - enkel voor Kerst - even logeren. Als de voordeur, na haar jaarlijkse doortocht terug dichtvalt, wordt er weer opgelucht uitgeademd. Maar dan slaat het noodlot toe! De ouders van Zaan, een beroemd schrijversduo, komen om het leven en de notaris is duidelijk: vanaf nu mag tante Mekel samen met haar graatmagere, irritante man haar intrek nemen in het huis van Zaan. In plaats van liefdevol voor hun neefje te zorgen, bombarderen ze hem tot hun persoonlijke slaafje. Wat is de jongen blij dat hij op 1 september eindelijk naar school mag! Apetrots komt hij met zijn eerste zelfgeschreven letters naar huis. Maar ook nu wordt hij helemaal afgekraakt. Is hij dan echt zo oliedom? En waarom schrijft hij steeds meer fouten? 

 

Frederick Deloddere schreef 'Etters en Letters' tussen de blokkende studenten op de bovenverdieping van de Aalsterse bibliotheek 'Utopia' . (Weetje: Utopia werd verkozen tot de beste openbare bibliotheek van Vlaanderen en Brussel 2019/2020.) De nabijheid van al die literatuur voel je binnensijpelen in dit kinderboekendebuut. De verschrikkelijke Tante Mekel en meneer Mekel lijken zo weggeslopen uit een klassieker van Roald Dahl of David Walliams. Zowel het afstotelijke uiterlijk als de even verrotte binnenkant van het duo wekken direct medelijden op voor Zaan, maar het duo zorgt tegelijk voor heel wat grappige fragmenten. Toch stapt 'Etters en Letters' plots van het vertrouwde pad van deze klassiekers af. Heel origineel komen de schrijffouten van Zaan tot leven: van een 'Knippervink' over een 'botsbus' tot een 'Raaskalfje'. In het koninkrijk van Od groeit het zelfvertrouwen van het mensenkind. Door de korte hoofdstukken en de ondersteunende illustraties van Esther Platteeuw vlieg je door dit boek heen.

 

Bij de start van dit nieuwe schooljaar kan 'Etters en Letters' perfect als voorleesboek in de klas gebruikt worden. Tante Mekel zal ongetwijfeld heel wat commentaar krijgen. Toch zit de sterkte van het boek vooral in het doorzettingsvermogen van Zaan en het kweken van zelfvertrouwen. Ideaal om in de klas (of thuis) te praten over de growth mindset die ik als leerkracht zo belangrijk vind. Dankjewel dus Frederick Deloddere om thema's als faalangst en dyslexie zo makkelijker bespreekbaar te maken!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.